Daikin en E-Cube bereiden zich voor op een energieneutrale toekomst

Het Lage Temperatuur Daikin Altherma concept, dat zowel instaat voor de koeling, verwarming als het sanitair warm water van een woning, maakt betaalbaar en energieneutraal wonen in de E-cube mogelijk. DAIKIN leverde bovendien ook het gebalanceerde ventilatiesysteem met zeer efficiënte energierecuperatie (72%). Door de samenwerking met DAIKIN werd een optimaal comfort gerealiseerd in de woning.

Initieel wordt het water van de E-cube op temperatuur gebracht aan de hand van zonneenergie gewonnen door de zonnecollectoren op het dak, maar in wintercondities is dit niet altijd voldoende. Ook voor de koelvraag in de zomer moest nog naar een oplossing worden gezocht. De oplossing kwam in de vorm van de omkeerbare Daikin Altherma warmtepomp, die efficiënt gebruik maakt van energie uit de lucht.

De buitenunit van deze lucht-water warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht. De binnenunit, verbonden met de buitenunit door leidingen, verwarmt met deze gewonnen energie het water dat door de lage temperatuur ventilo-convectoren circuleert en levert ook het sanitair warm water. In het koelseizoen kan de binnenunit ook de watertempertuur verlagen en voor koeling zorgen, dit alles op een uiterst efficiënte manier. “Het Altherma systeem heeft een nominale verwarmingscapaciteit tussen 5,75 en 16 kW en is zo 30 tot 60% zuiniger dan een traditionele ketel op fossiele brandstof. Bovendien genereert de Altherma minstens 3/4 van de energie uit de natuur (buitenlucht), slechts 1/4 is elektrische energie.“ aldus Nele De Broyer, Marketing Manager, Daikin Benelux. De energiezuinigheid van de Daikin LT Altherma en haar bijdrage aan een beperking van de CO2-uitstoot werd in 2010 nog bekroond met het Europese Ecolabel, als eerste bedrijf in de sector.

DAIKIN investeert al langer in doorgedreven onderzoek naar een betaalbare en energieneutrale manier van wonen door middel van hernieuwbare energiebronnen. Zo anticipeert DAIKIN Europe’s “Environment Research Centre” nu al actief op de toekomstige 20-20-20
doelstellingen in de gebouwensector die stelt dat alle nieuwe woningen en commerciële gebouwen vanaf 2021 ‘bijna-nulenergie- ebouwen moeten zijn. Dat DAIKIN met de E-cube niet aan hun proefstuk toe is, bewijst onder meer hun initiatief tot het oprichten van het
internationale “net Zero Energy Building”-onderzoeksproject”, het kantoorgebouw van de toekomst te Herten, Duitsland.

Inhoudelijk:
DAIKIN Airconditioning Belgium