Tussenstand maart 2011

Zoals aangekondigd in onze vorige column waren we aanwezig op Batibouw, en het mag gezegd: onze stand mocht er wezen! Niet alleen waren er posters, een animatiefilmpje en een 3D-geprinte maquette te zien, ook een deel van de woning was op ware grootte te bezichtigen. We kregen een heleboel bezoekers over de vloer, gaande van geïntereseerden en familieleden tot mensen die met gelijkaardige systemen wilden bouwen en zelfs personen die de E-Cube wilden kopen tot... een kort bezoekje van minister Freya Van den Bossche die ons beloofde de E-Cube in te huldigen eind-mei op het studentenplein. Onze E-Cube stand op Batibouw was dus zeker een succes te noemen. Op die manier hebben we bovendien zowel onze sponsors als ons project de nodige publiciteit kunnen geven. Er verscheen onder andere een uitgebreid artikel in het magazine ‘Ik Ga Bouwen’ dat je eventueel nog eens kan nalezen op onze site.

Gelijktijdig met onze aanwezigheid op Batibouw werd ook onze website onder handen genomen. Naast een nieuwe look en een vernieuwde inhoud verschijnen ook de meest recente twitterberichten- en pics over de opbouw en evoluties rond de E-Cube op onze homepage. Bovendien is het mogelijk om ons door middel van donaties via paypall of overschrijving te steunen. We komen immers nog enkele duizenden euro’s tekort om ons project tot een goed einde te brengen. Dit kan via de donatie-knop onderaan de homepage. Dus allen naar solardecathlon.ugent.be!

Ondertussen begint de E-Cube in het Technicum al goed vorm te krijgen. Zo is als eerste het fundament van de E-Cube geplaats; dit is een stalen frame dat ondersteund wordt door tientallen autokriks. De reden hiervoor is dat er geen grondpenetraties mogen gebeuren op de National Mall te Washinton DC, en we een systeem moesten vinden dat de niveauverschillen kan opnemen en ervoor kan zorgen dat het fundament van de E-Cube waterpas staat. Het feit dat dit een heel betaalbaar low-tech systeem is, sluit aan met onze uitgangspunten. Op deze fundering worden dan de structureel geïsoleerde vloerpanelen gelegd, gelijkaardig in opbouw als de wandpanelen, waarop dan de stalen palletrekenstructuur wordt geplaatst. Hierop komt dan de vloer van het eerste verdiep. Het plaatsten van het schrijnwerk en de wandpanelen zijn de volgende taken in onze planning. Ook wordt de technische box, waarin alle technieken van de E-Cube zich bevinden, langzamerhand in gereedheid gebracht.

We blijven dus volop bezig met de verdere prefabricatie van de E-Cube in het Technicum en hopen eind-mei de E-Cube voor het eerst in zijn geheel op te bouwen op het studentenplein (tussen het Ufo en de Brug). Het worden dus nog enkele drukke maanden voor Team Belgium, terwijl ook de Solar Decathlon langzaam aan dichterbij komt...

Voor support, donaties en nieuws maar één adres: solardecathlon.ugent.be

Michael Arens

[verschenen in VTK 't Civielke]