01 Mar

Tussenstand februari 2011

We zijn ondertussen weer een aantal maanden verder en de E-Cube start langzaamaan vorm te krijgen. Hieronder een kort overzicht van de voorbije maanden.

Gedurende het eerste semester werd een ‘bijzonder vraagstuk’ ingericht bij de ingenieur-architecten om op verschillende onderdelen van het project vooruitgang te boeken. Onderdelen waren onder andere de technische componenten waaronder HVAC en elektriciteit, interieurvormgeving, detaillering van de bouwcomponenten, buitenaanleg, logistiek,... Niet enkel Ingenieur-architecten namen deel aan dit keuzevak, maar ook Burgerlijk Ingeniers van de vakgroep 'Mechanica van Stroming, Warmte en Verbranding' die ons vooral hielpen met het HVAC en elektriciteitsgedeelte. Alhoewel niet alles altijd even vlot verliep, mede door de talrijke groep (40+ studenten), zijn we toch zeer blij met de resultaten die hieruit voort kwamen.

Tegen december moest het kernteam nog een tandje bijsteken om naast de algemene ontwikkeling van de E-Cube ook nog de nodige documenten in te dienen voor de wedstrijdorganisatie. Deze keer moesten we een Animated Video Walkthrough produceren die zou gebruikt worden voor een Solar Decathlon stand op de International Builders Show in Florida, Orlando (het filmpje is te zien op onze website: solardecathlon.ugent.be). Daarnaast moesten alle 20 teams ook nog een maquette op schaal 1:24 produceren, waarbij de wedstrijdsite op schaal werd nagebouwd. Naast de stand op het IBS-evenement ging gelijktijdig een Design Development Workshop door waar alle teams aanwezig geacht werden. Hiervoor reisde het kernteam begin Januari af naar Orlando gedurende een week. Ter voorbereiding van deze workshop dienden we de nodige documenten afwerken: een Building Information Model, een Project Manual met alle details van materialen en toestellen, een Health-and-Safety plan en een structurele analyse van de woning. Dit alles op tijd klaar te krijgen was een waar huzarenstukje en betekende menig nachtjes doorwerken.

Momenteel staan we op het punt de eerste onderdelen van de E-Cube te assembleren en prefabriceren in het Technicum, waar sommigen van jullie waarschijnlik al onze staalstructuur gezien hebben. De wandpanelen worden momenteel gefabriceerd bij een fabrikant, zoals ook het schrijnwerk en glas en de elektrische componenten zijn besteld. Daarnaast start aan het eind van deze maand ook nog eens Batibouw. Hier zullen wij ook staan met een stand, waar al een deel van de woning zal opgebouwd staan en een duidelijker beeld zal geven van de buitenmaterialen. We staan in de patio op stand (PA-)05B, jullie zijn van harte uitgenodigd om ons te komen bezoeken!

We hebben onlangs via Minerva een oproep gedaan om te stemmen voor ons project op Team-Total. We doen mee aan dit initiatief om nog extra fondsen te vinden voor de bouw van de E-Cube, want momenteel geraken we er nog niet helemaal. Dus indien jullie ons nog kunnen helpen met het werven van sponsors of dergelijk, altijd welkom! Ook stemmen voor het Team-Total project is nog steeds mogelijk via de grants-sky http://www.team-total.com/en/vote.html?bourse=Air

Hopelijk tot op Batibouw!

Michael Arens

[artikel verschenen in VTK 't Civielke]