01 May

Tussenstand April 2011

We zijn weer een maand verder en de Solar Decathlon komt langzaamaan toch dichterbij. Om precies te zijn van 23 september tot en met 2 oktober. Dus mensen die langs willen komen kunnen alvast hun tickets boeken...

Ondertussen hebben we weer niet stilgezeten, een korte tussenstand. Er is een heleboel gebeurd, getuige de nieuwste foto's op onze site. Zo werden alle vier de gevels en het dak gefabriceerd en opgesteld. De gevelpanelen zijn sandwichpanelen (SIP's) en bestaan uit houten kaders die opgevuld worden met 18cm PIR en afgewerkt met multiplex. Het schrijnwerk, dat dezelfde modulering volgt als de gevelpanelen, voldoet aan de passiefhuisnorm en werd nog maar kortelings op de markt gebracht. Het glas bestaat uit een driedubbel gelaagd glas en vervolledigt de gebouwschil van de E-Cube. De ramen, schrijnwerk en glas inclusief, wegen toch al snel 100kg en werden via een takel die bevestigd wordt aan de structuur tot op het eerste niveau gebracht via zuignappen op het glas.

Daarnaast werd de technische box verder uitgebouwd, dewelke na de fase van de staalstructuur in de woning wordt gebracht. Hierin zitten alle technieken gaande van een warmtepomp, boiler, sanitair, elektriciteit, tot verluchting. Deze box vormt het kloppend hart van de woning, dus dit is een cruciaal onderdeel dat ons de nodige punten zou moeten opleveren tijdens de wedstrijd. Daarnaast werden in de holle balken van de staalstructuur van de woning openingen aangebracht om de elektriciteitsleidingen door te voeren voor onder andere de verlichting en stopcontacten.

Binnenkort zullen we verhuizen om de E-Cube volledig op te bouwen. Vanaf 10 mei starten we met de opbouw van de woning op het studentenplein (tussen Ufo en De Brug). We zullen hierbij de korte opbouwperiode van 7 dagen en nachten proberen simuleren en nagaan waar er nog zaken haperen en beter kunnen. Enige tijd daarna zullen ook alle technieken en de zonnepanelen geïnstalleerd worden om ze voldoende te testen. Dus verwacht de komende weken alvast enkele bouwwerken ginder... Wie niet tot ginder raakt kan ons normaalgezien ook volgen via een live-webcam.

Nadat de woning klaar is zal er dan midden/eind juni een openingsevent plaatsvinden waar enkele belangrijke personen de E-Cube officieel zullen openen. Ook zullen al onze sponsors uitgenodigd worden die ons geholpen hebben de woning te realiseren. En uiteraard zijn jullie ook allemaal welkom. Hierover later meer!

Voor support, donaties en nieuws maar één adres: solardecathlon.ugent.be

Michael Arens

[verschenen in VTK 't Civielke]